lørdag den 26. juli 2008

Midtjylland

Datteren skulle afleveres på spejderlejr ved Ry, så resten af dagen stod på runestens safari i Midtjylland i området Viborg - Hobro - Randers.

Her findes de fleste af de jyske runestene, så der var nok at tage fat på.
Igen, de fleste sten står ved eller i kirker, og det volder af og til problemer - når porten er låst, selv i dagtimerne, det ER altså ærgerligt.

En af de sjove sten med udfordring for en runestensfinder var DR EM85 Klejtrup stenen, der står på en markvej, hvor Klejtrup bæk løber ud i Klejtrup sø. Man kan kun komme dertil via en markvej, der ikke er let at finde, med så dybe hjulspor at jeg nok ikke burde være kørt derud, men jeg var på en mission!
På billedet kan stenen anes midtfor i et flot midtjysk landskab - hjulsporene her på broen er nu ok.


En sten brugte jeg dog for lang tid på og fandt den heller ikke. DR 82 Sønder Vinge 1, som står et sted i haven på Ulstrup slot. Jeg rendte rundt i en time, uden at finde nogen på slottet og jeg kunne ikke finde stenen i den del af haven der var tilgængelig, så den er indtil videre i restordre.

I Hjermind er en runesten rejst i præstegårdshaven. Tænk engang at have en runesten i baghaven, DET er stort. Haven er privat, så der er ikke umiddelbar adgang til stenen.
Forøvrigt måtte jeg sande at sommeren nok ikke er den bedste periode at fotografere stenene på, for en amatør fotograf uden det rette udstyr. Hjermind stenen havde runerne på solsiden, men løvhænget skabte helt umulige skygger, der gjorde runerne ulæselige på fotografierne. Til gengæld var præstens kone umådelig sød.

Midtjylland har for mange sten, til de ku besøges på en dag, så jeg vender tilbage senere.

1 kommentar:

  1. Den 26. juni 2009 lykkedes det mig endelig at få set og fotograferet Sønder Vinge 1. Den står i et lille anlæg, ganske rigtig i en privat del af haven. Der er ingen adgang for offentligheden.

    SvarSlet