lørdag den 29. august 2009

Sdr. Vilstrup ved Kongens Kilde

Alle gode gange tre.

Sdr. Vilstrup stenen står ifgl Nationalmuseets runedatabase ved Sdr. Vilstrup kirke, mens den ifgl. Kulturarvsstyrelsen skulle befinde sig på Landerupgård, ikke langt fra kirken. Kirken ligger lige i motorvejstrekanten ved Frederica-Kolding og første gang jeg forsøgte at finde stenen var på vej til et møde i Kolding, min GPS bad mig køre off-road midt på motorvejen. Jeg fandt ikke kirken og måtte skynde mig videre. Anden gang på vej til Springsteen koncert i Herning fandt jeg kirken, der var aflåst, stenen var ikke på kirkegården, og jeg havde ikke tid til at fortsætte eftersøgningen ved Landerupgård. Sognepræsten kunne venligst efterfølgende pr mail fortælle mig, at stenen ikke står i kirken. Så jeg måtte væbne mig med tålmodighed og håbe på nyt møde i det jyske.

Det havde jeg så i fredags. Og stenen blev fundet, nedenfor ses den stolte runestens jæger, der har nedlagt endnu en sten. Dvs. stenen lå nu ned i forvejen.

Den ligger ved et lille vandhul, bag Landerupgård, hvor der springer en kilde, stedet kaldes 'Kongens Kilde'. Et sagn fortæller at der har ligget en kongsgård i nærheden, at Konger der skulle udvælges har haft en eller anden aktivitet ved kilden.


På billedet her ses stenen liggende helt i baggrunden, med vandhul og kildevæld i forgrunden


Her ses hvad jeg formoder er selve kildespringet, det nærmest kun drypper. Et par meter derfra fosser vandet ud i den lille sø, fra en PVC slange, der kommer ud af skråningen, så jeg ved ikke hvilken der er den egentlige kilde. Jeg stemmer for løvehovedet.

Drikke turde jeg nu ikke :-(

2 kommentarer:

 1. Hejsa.
  Arbejder på Landerupgaard.
  Du kan læse lidt om stedet her:
  http://bibliotek7000.dk/historie/?p=644

  Vandet er iøvrigt testet. Vandet fra pvc røret er rent, og kan drikkes. Vandet fra løvehovedet er også testet. Det har lidt for mange coli bakterier, men jeg har dog drukket det mange gange uden problemer :)

  Dejligt at du har givet dig tid til at skrive om dit besøg...

  mvh
  Thomas - pædagog på Bakken

  SvarSlet
 2. Så skulle jeg alligevel have taget en slurk :-)
  Tak for link, Thomas. Lyder vildt spændende med oprensning af søen, der skal nok ligge et og andet dernede...

  SvarSlet